Hans Theys is een twintigste-eeuws filosoof en kunsthistoricus. Hij schreef en ontwierp tientallen boeken over het werk van hedendaagse kunstenaars en publiceerde honderden essays, interviews en recensies in boeken, catalogi en tijdschriften. Al deze publicaties zijn gebaseerd op samenwerkingen of gesprekken met de kunstenaars in kwestie.

Dit platform werd samengesteld door Evi Bert (M HKA / Centrum Kunstarchieven Vlaanderen). Het kwam tot stand in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (Onderzoeksgroep ArchiVolt), M HKA, Antwerpen en Koen Van der Auwera. Met dank aan Idris Sevenans (HOR) en Marc Ruyters (Hart Magazine).

Idris Sevenans

Idris Sevenans - 2020 - Iets dat al gedaan is [NL, essay]
Tekst , 1 p.
ink on paper

 

__________

Hans Theys

 

 

Iets dat al gedaan is in de jaren zestig, maar dan frisser

Over Idris Sevenans

 

Idris Sevenans (Antwerpen, 1991) maakt sculpturen, films, tentoonstellingen, ongewenste reclame en boeken (onder meer ‘Stoppen Met Lezen’ en ‘Het Computerboek’, over Marcel Van Maele), drijft een winkel van merkwaardige producten (het onrealistisch initiatief Troebel Neyntje) en richtte een eigen school op: AARS (Antwerp Artist Run School).

Volgens de twintigste-eeuwse filosofe Carla Van Campenhout (Bangladesh, 1936) is deze alomtegenwoordige duizendpoot ‘een feilloze bullshit-detector’ en ‘iets dat al gedaan is in de jaren zestig, maar dan frisser’. Theys is zelf blijven steken in de jaren zestig, dus hij kan het weten.

Levend in een wereld waarin we onophoudelijk worden bestookt met betuttelende voorschriften, lelijke beelden en potsierlijk prietpraat die ons moet aanzetten tot het consumeren van zinloze, nutteloze, smakeloze, kleurloze en ambetante dingen die we niet van node hebben, in die wereld dus, begroeten we met vreugde de aikido-achtige wijze waarop Sevenans deze onuitroeibare onzin met een spiraalvormige beweging vloert.

 

Montagne de Miel, 5 februari 2020