Hans Theys is een twintigste-eeuws filosoof en kunsthistoricus. Hij schreef en ontwierp tientallen boeken over het werk van hedendaagse kunstenaars en publiceerde honderden essays, interviews en recensies in boeken, catalogi en tijdschriften. Al deze publicaties zijn gebaseerd op samenwerkingen of gesprekken met de kunstenaars in kwestie.

Dit platform werd samengesteld door Evi Bert (M HKA / Centrum Kunstarchieven Vlaanderen). Het kwam tot stand in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (Onderzoeksgroep ArchiVolt), M HKA, Antwerpen en Koen Van der Auwera. Met dank aan Idris Sevenans (HOR) en Marc Ruyters (Hart Magazine).

Ronald Ophuis

Ronald Ophuis - 2019 - Een schilderkunstige handeling beoordelen [NL, interview]
, 1 p.

 

__________

Hans Theys

 

 

Een schilderkunstige handeling beoordelen

Een vraag voor Ronald Ophuis

 

 

Ronald Ophuis (°1968) is in Nederland vooral bekend omwille van harde, pijnlijke schilderijen op basis van schokkende gebeurtenissen die hij wil voelbaar maken door ze om te zetten in geschilderde beelden. Daarnaast schildert hij ook bloemen en werd hij enkele jaren geleden in Frankrijk getroffen door het beeld van enkele koeien in een stal, dat hij vervolgens trachtte om te zetten in schilderijen. Schijnbaar onschuldiger, lokken deze duistere, verbrokkelende beelden ons evenzeer in een schiftende wereld die nauwelijks meer lijkt te zijn dan een dun, broos vlies dat een grapjas ophoudt voor een nachtelijke, voorwereldlijke baaierd. Iemand lijkt zich hier vast te klampen aan de momentane, amechtige maar hoopgevende geboorte van licht en kleur aan die uitgeputte duisternis die wij zo graag een zin zouden willen kunnen toeschrijven.

 

Ik vroeg Ophuis wat het moeilijkst was aan het maken van deze nieuwe schilderijen.

 

 

Beste Hans,

 

Over techniek. Techniek is het scheppen van voorwaarden voor het ingeven van schilderhandelingen. Het aanvangsidee voor een schilderij kent geen schilderkunstige conflicten, pas wanneer de eerste verf is aangebracht, is het grootste conflict aanwezig: het meesterwerk is afwezig. Vreemd, omdat het meesterwerk er was in het idee.

     Het meesterwerk in het idee komt nooit meer terug. Daarbij komt ook dat je niet kunt kijken tijdens het schilderen. Je kijkt pas als je vanop een afstand, die niet door een penseel valt te overbruggen, naar het werk kijkt.

     Samenvattend: techniek is een schilderkunstige handeling beoordelen. Dit maakt niet iedereen tot schilder.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ronald

 

 

Montagne de Miel, 30 mei 2019