Hans Theys is een twintigste-eeuws filosoof en kunsthistoricus. Hij schreef en ontwierp tientallen boeken over het werk van hedendaagse kunstenaars en publiceerde honderden essays, interviews en recensies in boeken, catalogi en tijdschriften. Al deze publicaties zijn gebaseerd op samenwerkingen of gesprekken met de kunstenaars in kwestie.

Dit platform werd samengesteld door Evi Bert (M HKA / Centrum Kunstarchieven Vlaanderen). Het kwam tot stand in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (Onderzoeksgroep ArchiVolt), M HKA, Antwerpen en Koen Van der Auwera. Met dank aan Idris Sevenans (HOR) en Marc Ruyters (Hart Magazine).

ESSAYS, INTERVIEWS & REVIEWS

Dries Van Laethem - 2018 - Een schermend flaneur [NL, essay]
Tekst , 1 p.
__________

Hans Theys


Een schermend flaneur
Enkele woorden over het werk van Dries Van Laethem


Dries Van Laethem (°1996) laat sculpturen tot zich komen. Geduldig als een spin organiseert hij ontmoetingsplekken voor hun onderdelen, die in elkaar verstrikt raken voor ze het in de gaten hebben.

Een gebruikt metalen rek rolt zich op als een insect en wordt in die houding vastgeklonken door een nauwelijks zichtbare staalkabel.

Van Laethem houdt van de ‘quick fix’ oplossingen die hij aantreft in het straatbeeld: onverwachte en oneigenlijke toepassingen van materialen en technieken. Hij is een bricoleur pur sang, in de betekenis die aan dit begrip werd gegeven door Claude Lévi-Strauss: het verzamelen van voorwerpen en materialen in de hoop ze ooit te kunnen gebruiken in een samenhang die niets te maken heeft met hun oorspronkelijke bestemming.

Tegelijk is hier een wonderlijke lichtheid, doorzichtigheid en elegantie: de voortgebrachte sculpturen zijn niet log, overwerkt, stroef of beduimeld. Ze hebben iets straks, iets dansants en iets grappigs. Ze herinneren ons eraan dat humor en poëzie scheuren trekken in de beeldende voorhang die ons beschermt tegen de chaotische, bedreigende werkelijkheid, maar ons tegelijk gevangen houdt door de ongebreidelde mogelijkheden van diezelfde werkelijkheid aan ons blikveld te onttrekken.

Van Laethem maakt puntdichten die doen denken aan de schermende flaneurs van Baudelaire. Vruchten van verfijnde schelmenstreken zijn het. Verwekkers van ademruimte. Contrapuntische evenwichtsoefeningen. Sculpturen…


Montagne de Miel, 22 juni 2018