Hans Theys is een twintigste-eeuws filosoof en kunsthistoricus. Hij schreef en ontwierp tientallen boeken over het werk van hedendaagse kunstenaars en publiceerde honderden essays, interviews en recensies in boeken, catalogi en tijdschriften. Al deze publicaties zijn gebaseerd op samenwerkingen of gesprekken met de kunstenaars in kwestie.

Dit platform werd samengesteld door Evi Bert (M HKA / Centrum Kunstarchieven Vlaanderen). Het kwam tot stand in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (Onderzoeksgroep ArchiVolt), M HKA, Antwerpen en Koen Van der Auwera. Met dank aan Idris Sevenans (HOR) en Marc Ruyters (Hart Magazine).

ESSAYS, INTERVIEWS & REVIEWS

xpo - 2007 - Tumbleweed Spin Off - Metodo Palla-Pazza [NL, concept text]
Tekst , 3 p.
__________

Hans Theys


Metodo Palla-Pazza
Over Tumbleweed Spin Off in MilaanHet maken van deze tentoonstelling was een overweldigende ervaring. De deelnemende kunstenaars hadden allemaal prachtige werken meegegeven, die voortborduurden op de visuele thema's van ‘Tumbleweed’ in Antwerpen. Lieven Segers had aangeboden de werken naar Milaan te brengen in zijn turkooiskleurige busje. Pol Matthé en Vaast Colson zouden meereizen. Dit was de derde keer dat ze samen met dit busje naar Milaan zouden reizen. Onderweg hoorden ze verontrustende geluiden. Een mecanicien vertelde hun dat de as van de auto op breken stond. Ze reden door naar Milaan, omdat ze vonden dat ze niet genoeg tijd hadden om op de herstelling te wachten. Ik had hun uitgenodigd de bus voor de galerie te parkeren, als onderdeel van de tentoonstelling, maar wat ze deden was veel sterker. Ze parkeerden de bus zodanig dat de ingang van de galerie voor twee maanden versperd was. Je had alleen toegang tot de galerie via de bus. In deze bus had zich een 50 cm hoge, houten opbergkast. Bevonden. Doorheen die kast zaagden ze een gangpad. Het uitgezaagde gedeelte werd in de tentoonstelling gebruikt als sokkel. Er lagen allerlei blauwe en gele voorwerpen op die gebruikt waren voor acties waarmee Lieven Segers, Pol Matthé en Vaast Colson een kleurritme door de ruimte gesprenkeld, gezwierd en gespat hebben. Alle werken werden door Lieven Segers, Pol Matthé en Vaast Colson gegroepeerd rond deze kleurspatten, maar zonder ze op te hangen. Ik heb nooit iets gezien dat ze mooi en juist was. Toen boden ze aan mij een dag lang als assistenten te helpen bij het ophangen van de werken. Xavier Noiret-Thomé, die met mij mee gereisd was, bracht hier en daar een prachtig accent aan, zoals de wondermooie hoek met de stoel van Martin Maloney, de tekening van Bernd Lohaus en de blauwe spat van Lieven Segers, Pol Matthé en Vaast Colson.
Hieronder vindt u een beschrijving van de ’botsbalmethode’ die werkt gebruikt om de kleurvlekken over de galerie te verstrooien.

Deels sturen van de ophanging (accrochage)
Methode van de botsbal


1- Een gele 4x4 op afstandsbediening vastgemaakt aan een blauwe leiband en uitgereden in de ruimte (niet gerealiseerd).
2- Ceruleumblauw pigment van links naar rechts in de voeg gestrooid.
3- Een gele pijl in goud gesopt, op de muur afgetekend, gelanceerd en door de tegenoverstaande muur afgestopt.
4- Een gele sponzen bal besmeerd met turquoise verf, tegen de ruit geworpen en opgevangen.
5- Een botsbal in licht fluogele verf ondergedompeld, op de grond geworpen en opgevangen in een blauwe pet.
6- Een blauwwit touw in inkt gedrenkt, opgespannen in een hoek en laten schieten.
7- Een houten stokje aan beide zijden in turquoise verf gesopt, op de muur afgedrukt, overgebracht en in de muur geplaatst.
8- Met een gele 4x4 op afstandsbediening, waarop een gouden en een turquoise potlood zijn vastgetapet, herhaaldelijk de muren aangereden.
9- Een houten sokkel opgelicht door een gouden acryltube en onder een plotse menselijke val leeggespoten tegen de muur.
10- Een bestaande voeg in de vloer met zwarte permanente stift gemarkeerd.
11- Een blauwe fietselastiek opgespannen tussen een sleutelgat en een vast punt op de grond (niet gerealiseerd).

Lieven Segers, Vaast Colson en Pol Matthé


Allestimento parzialmente diretto
Metodo della palla-pazza


1- Una 4x4 gialla telecommandata attacata ad un guinzaglio blu lasciata andare nello spazio (non è stata realizzata).
2- Pigmenti di pittura color blu celureo distribuito dalla sinistra alla destra nella fessura fra il muro e il pavimento.
3- Frecce gialle con estremità dorate segnano da un lato il muro e sembrano scagliate e bloccate dal muro opposto.
4- Su una morbida palla gialla viene spalmate con un coltello giocattolo una tinta turchese, la palla viene poi lanciata verso la finestra e presa.
5- Una palla-pazza che è stata completamente immersa nella pittura gialla, viene lanciata sul pavimento e raccolta in un cappello blu.
6- Un filo molto sottile bianco e blu, immerso nell’inchiostro, tirato per poi essere lasciato andare.
7- Un pezzo di legno immerso nella pittura turchese da entrambe le parti, segna il muro da un lato, e viene trasportato e inserito nel muro opposto. 
8- Una 4x4 gialla telecommandata a cui è attacata con lo scotch una matita dorata e turchese, ripetutamente si muove accanto ai muri.
9- Una struttura di legno è sollevata da un tubetto di pittura acrilica dorata e a causa di una caduta umana improvvisa su di essa, il tubetto viene schiacciato.
10- Un solco già esistente nel pavimento viene marcato con un pennarello indelebile.
11- Un laccio elastico blu, utillizato per le biciclette, viene fissato nella serratura della porta e tirato fino ad un punto preciso del pavimento (non è stata realizzata).

Lieven Segers, Vaast Colson & Pol Matthé