Hans Theys is een twintigste-eeuws filosoof en kunsthistoricus. Hij schreef en ontwierp tientallen boeken over het werk van hedendaagse kunstenaars en publiceerde honderden essays, interviews en recensies in boeken, catalogi en tijdschriften. Al deze publicaties zijn gebaseerd op samenwerkingen of gesprekken met de kunstenaars in kwestie.

Dit platform werd samengesteld door Evi Bert (M HKA / Centrum Kunstarchieven Vlaanderen). Het kwam tot stand in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (Onderzoeksgroep ArchiVolt), M HKA, Antwerpen en Koen Van der Auwera. Met dank aan Idris Sevenans (HOR) en Marc Ruyters (Hart Magazine).

ESSAYS, INTERVIEWS & REVIEWS

Nicolas Bal - 2019 - Een vreemd houten dansertje [NL, essay]
Tekst , 1 p.

 

__________

Hans Theys

 

 

Een vreemd houten dansertje

Over het werk van Nicolas Bal

 

Zij die Nicolas Bal (°1989) al bezig zagen, omschrijven hem als iemand die behoedzaam, met beheersbare vingers, onooglijke gebruiksvoorwerpen rangschikt tot nieuwe composities die zowel dichterlijk zijn als grappig, verrassend en verwarrend. Eigenhandig pinden wij het vreemde houten dansertje vast op de bovenrand van een verplaatsbare tentoonstellingsruimte van Robby Blondbaard (De rest is Parking), omdat de kunstenaar dit omwille van een gespalkte hand niet zelf kon. Het dansertje zag eruit als de veelzijdige, losgescheurde houtsplinters die je soms aantreft in een stapel brandhout. Het werd vastgepind op een voordien aangebrachte, koploze speld en vervolgens vervolledigd met een dansende dobber.

 

Montagne de Miel, 30 maart 2019