Hans Theys is een twintigste-eeuws filosoof en kunsthistoricus. Hij schreef en ontwierp tientallen boeken over het werk van hedendaagse kunstenaars en publiceerde honderden essays, interviews en recensies in boeken, catalogi en tijdschriften. Al deze publicaties zijn gebaseerd op samenwerkingen of gesprekken met de kunstenaars in kwestie.

Dit platform werd samengesteld door Evi Bert (M HKA / Centrum Kunstarchieven Vlaanderen). Het kwam tot stand in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (Onderzoeksgroep ArchiVolt), M HKA, Antwerpen en Koen Van der Auwera. Met dank aan Idris Sevenans (HOR) en Marc Ruyters (Hart Magazine).

ESSAYS, INTERVIEWS & REVIEWS

Marius Ritiu - 2019 - Bij Simon Delobel [NL, review]
, 1 p.

 

__________

Hans Theys

 

 

Bij Simon Delobel

Over een tentoonstelling van Marius Ritiu

 

Momenteel kan u in Antwerpen terecht voor twee tentoonstellingen van beeldhouwend hedendaags kunstenaar Marius Ritiu (°1984). Voor ‘Alley of the Universe / Afri Lunar Station’ in DMW Art Space nodigde hij Kiluanji Kia Henda (°1979) uit. Samen maakten ze een mooie, intrigerende tentoonstelling, met enkele sculpturen die mij heel erg aanspreken, zoals een onnutte ‘zitbank’ die bestaat uit drie bakstenen, een houten balk en een koperen replica van die balk die op de bank lijkt te slapen. Het werk doet ons aan veel andere werken denken, op een positieve manier, als een belichaamd, voortgezet gesprek tussen beeldhouwers.

De tentoonstelling die mij het meest aanspreekt, is volmaakt. Ze vindt plaats in de mooie galerieruimte van de Frans-Vlaamse curator Simon Delobel (°1981), die de galerie – die elke tentoonstelling van naam verandert – voor de gelegenheid heeft omgedoopt tot Sisyphus Gallery. De tentoonstellingsruimte bestaat uit twee kamers. In één kamer werd de prachtige zaaltekst, geschreven door Delobel zelf, met potlood aangebracht op de muren. De tekst is zowel informatief als poëtisch en bestaat uit een reeks mini-interviews met mensen die betrokken waren bij het tot stand komen van de sculptuur.

De tweede ruimte, die door een raam zichtbaar is vanop straat, wordt bijna volledig gevuld door een meteoriet-achtige, hamerend gemaakte, koperen replica van een reusachtige steen. Het werk is zo groot, dat de voordeur maar half open kan. Je moet je smal maken om er langs te kunnen. Opnieuw heeft Ritiu een prachtige sculptuur gemaakt die spreekt over de omzetting van waarde en waarden. Het werk bestaat uit een laag koper van vijf millimeter dik. ‘Net als het Vrijheidsbeeld,’ vertelt Delobel. ‘Dat werd in het XVIIde arrondissement gehamerd in een negatieve, houten mal.’ ‘Het XVIIde arrondissement?’ vraag ik. ‘Ja, daar woonde ik tussen mijn 19de en 26ste,’ lacht hij, ‘dat was een plaatselijk heldenverhaal, dat nog steeds wordt naverteld. Marius’ sculptuur bestaat uit 180 kilo koper : vijftig vierkante meter vel en 20 kilo koper om de naden toe te lassen. De afzonderlijke delen zijn aan elkaar genaaid met klinknagels.’ Een mooie sculptuur. Een mooie samenwerking. Een sublieme tentoonstelling.

 

Montagne de Miel, 16 juni 2019