Hans Theys is een twintigste-eeuws filosoof en kunsthistoricus. Hij schreef en ontwierp tientallen boeken over het werk van hedendaagse kunstenaars en publiceerde honderden essays, interviews en recensies in boeken, catalogi en tijdschriften. Al deze publicaties zijn gebaseerd op samenwerkingen of gesprekken met de kunstenaars in kwestie.

Dit platform werd samengesteld door Evi Bert (M HKA / Centrum Kunstarchieven Vlaanderen). Het kwam tot stand in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (Onderzoeksgroep ArchiVolt), M HKA, Antwerpen en Koen Van der Auwera. Met dank aan Idris Sevenans (HOR) en Marc Ruyters (Hart Magazine).

ESSAYS, INTERVIEWS & REVIEWS

Nienke Baeckelandt - 2019 - Kleine gebaren [NL, essay]
Tekst , 1 p.

 

 

__________

Hans Theys

 

 

Kleine gebaren

Over Nienke Baeckelandt

 

Baeckelandt (°1989) oogstte vroege roem omwille van haar ‘Snip It’-performances, waarbij ze op de maat van voor ons onhoorbare muziek (die ze beluistert met een koptelefoon) papier verknipt, zodat de snippers onvoorspelbare composities gaan vormen op de vloer. Haar ‘Extra Light’-ingrepen laten ons vrijwel onzichtbaar opgloeiende kleurvlakken ontdekken op onverwachte plekken, soms als getinte schaduw, soms als een zweem die bij een bepaalde invalshoek opduikt uit het witte oppervlak van een muur, een paneel of een sokkel. Kleine gebaren die de wereld openvouwen.

 

Montagne de Miel, 16 juni 2019