Hans Theys is een twintigste-eeuws filosoof en kunsthistoricus. Hij schreef en ontwierp tientallen boeken over het werk van hedendaagse kunstenaars en publiceerde honderden essays, interviews en recensies in boeken, catalogi en tijdschriften. Al deze publicaties zijn gebaseerd op samenwerkingen of gesprekken met de kunstenaars in kwestie.

Dit platform werd samengesteld door Evi Bert (M HKA / Centrum Kunstarchieven Vlaanderen). Het kwam tot stand in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (Onderzoeksgroep ArchiVolt), M HKA, Antwerpen en Koen Van der Auwera. Met dank aan Idris Sevenans (HOR) en Marc Ruyters (Hart Magazine).

ESSAYS, INTERVIEWS & REVIEWS

Oscar Peters - 2019 - Sun [NL, essay]
Tekst , 1 p.

 

___________

Hans Theys

 

 

Sun

Over een werk van Oscar Peters (°1981)

 

Verwoed hakkende messen, rondzwierende kettingzagen, achtbanen met rondrazende kunstwerken of zwirrelende reuzenponpons van cheerleaders: de dingen hebben te bewegen in de wereld van Oscar Peters (een naam zo fijn dat je er een vloerbekleding in kan ontwaren). De onbestuurbare Oerwil van Schopenhauer (die waait waar hij wil) materialiseert zich hier, dacht iemand, tot iemand anders ontdekte dat het gewone, gezonde driften zijn die hier een uitweg of een gestalte zoeken: dingen van geweld en begeestering, in een vreemde macho-vermomming die de diepe, echte, tomeloze vrouwelijkheid nauwelijks kan verhullen.

 

Ik vroeg Peters waarin de grootste visuele of technische uitdaging van dit werk bestond.

 

Beste Hans,

Hierbij een tekening van het werk wat ik aan het maken ben. Het is een variatie op Sun. Twee kwartcirkels die elkaar op de hoek van het pand zullen raken.

De grootste uitdaging in het maken van dit werk is de beweging goed krijgen. Het werk is immers maar een half werk zonder de beweging. Het móét schudden en dansen! Sun, de eerste versie uit 2017, werkte op luchtdruk. Deze versie gaat op een elektromotor werken, omdat het werk daardoor iets betrouwbaarder wordt. Go!Go!Go! zal net als Sun repetitieve, sensuele bewegingen maken. Daar zit natuurlijk ook een behoorlijke uitdaging: om van iets machinaals toch iets levends en verleidelijks te maken.

Met vriendelijke groet,

Oscar

 

 

Montagne de Miel, 16 juni 2019