Hans Theys is een twintigste-eeuws filosoof en kunsthistoricus. Hij schreef en ontwierp tientallen boeken over het werk van hedendaagse kunstenaars en publiceerde honderden essays, interviews en recensies in boeken, catalogi en tijdschriften. Al deze publicaties zijn gebaseerd op samenwerkingen of gesprekken met de kunstenaars in kwestie.

Dit platform werd samengesteld door Evi Bert (M HKA / Centrum Kunstarchieven Vlaanderen). Het kwam tot stand in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (Onderzoeksgroep ArchiVolt), M HKA, Antwerpen en Koen Van der Auwera. Met dank aan Idris Sevenans (HOR) en Marc Ruyters (Hart Magazine).

ESSAYS, INTERVIEWS & REVIEWS

Jolijn Baeckelandt - 2019 - Slappe voeten [NL, essay]
Tekst , 1 p.

__________

Hans Theys

 

Jolijn Baeckelandt °1993

Soms lijkt het alsof deze schilder, gei╠łnspireerd door kamerbrede schilderijen van Ge╠üricault of Delacroix, maar als drager louter beschikkend over textiel met foute slangenprints en van fraaie motieven voorziene theedoeken,
zich kruipend en kronkelend naar de schilderkunst heeft moeten worstelen waar ze, verstrikt in de zalige oneindigheid van technische problemen die alleen schilders bezighouden, slangen blijft schilderen, en ook geometrische motieven, en ook mensen met te grote en te slappe voeten, die nauwelijks vooruitkomen en altijd in de weg lopen. In haar sculpturen krijgen sommige zaken dan ook volop het recht om in de weg te staan, ook al lijken ze iets

te zeggen over driehoeksverhoudingen, claustrofobische slaapkamers en eeuwige verlangens, als slangen die punten zuigen aan hun eigen staart.

‘De echo van de triangel’ (2019)