Hans Theys is een twintigste-eeuws filosoof en kunsthistoricus. Hij schreef en ontwierp tientallen boeken over het werk van hedendaagse kunstenaars en publiceerde honderden essays, interviews en recensies in boeken, catalogi en tijdschriften. Al deze publicaties zijn gebaseerd op samenwerkingen of gesprekken met de kunstenaars in kwestie.

Dit platform werd samengesteld door Evi Bert (M HKA / Centrum Kunstarchieven Vlaanderen). Het kwam tot stand in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (Onderzoeksgroep ArchiVolt), M HKA, Antwerpen en Koen Van der Auwera. Met dank aan Idris Sevenans (HOR) en Marc Ruyters (Hart Magazine).

ESSAYS, INTERVIEWS & REVIEWS

Luc Coeckelberghs - 2015 - Een zwerm [NL, review]
, 1 p.

 

__________

Hans Theys

 

 

Een zwerm van unieke vlekjes

Over een tentoonstelling van Luc Coeckelberghs

 

Omdat de tentoonstelling nog niet van start is gegaan, bezoek ik de kunstenaar thuis om naar de werken te kijken. Sinds 1976 maakt Coeckelberghs (°1953) schilderijen, sculpturen, installaties, aquarellen en tekeningen.

De schilderijen die hij vandaag maakt, komen tot stand door het over elkaar schilderen van tien tot vijftien laagjes transparante acrylverf. Vaak werkt hij met stroken of lijnen, die horizontaal, verticaal of diagonaal worden aangebracht. Zo ontstaan geweven schilderijen, die zich voordoen als kleurige ruis. In de volte van het vaak gespikkelde doek ontstaat een woelige ruimte. Sommige kunstwerken laten zich onmiddellijk ervaren, de werken van Coeckelberghs vergen echter een langdurige blik. De ruimte van het werk ontvouwt zich gaandeweg. De toeschouwer wordt in het werk getrokken en ervaart de trage tijd van het maken. Hoe dat komt? Alle toetsen lijken op elkaar, maar ze zijn verschillend. We zien een zwerm van unieke vlekjes, zorgvuldig verweven. Ik vraag de kunstenaar of de meditatieve handeling voor hem belangrijk is.

‘Ja,’ antwoordt hij. ‘Het is nooit een uitgangspunt geweest, maar na een aantal jaren stel je bepaalde dingen vast, bijvoorbeeld dat je op een meditatieve manier werkt. Je zou het woord bijna niet meer durven gebruiken, maar ik vind spiritualiteit belangrijk. Ken je dat werk over atheïstische spiritualiteit van Apostel? Spiritualiteit is geen privilege van gelovigen, het is iets universeels.’

Galerie XXL toont uitsluitend werken op papier. Coeckelberghs toont mooie aquarellen, boeiende werken met acrylverf op papier, fraaie pentekeningen met gekruiste arceringen die ‘per ongeluk’ zwaardere lijntjes opwekken en met vilstift gemaakte, kleine landschapjes (ruimtelijke studies) met stippellijnen en kantelende kruisen. Telkens weer een schijngeometrie die organisch wordt, al was het maar door de zwalpende boorden van lijnen die hij tekent met een trekpen (dat pennetje met verstelbare breedte). Subtiel en ontroerend.

 

 

Montagne de Miel, 21 mei 2015