Hans Theys is een twintigste-eeuws filosoof en kunsthistoricus. Hij schreef en ontwierp tientallen boeken over het werk van hedendaagse kunstenaars en publiceerde honderden essays, interviews en recensies in boeken, catalogi en tijdschriften. Al deze publicaties zijn gebaseerd op samenwerkingen of gesprekken met de kunstenaars in kwestie.

Dit platform werd samengesteld door Evi Bert (M HKA / Centrum Kunstarchieven Vlaanderen). Het kwam tot stand in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (Onderzoeksgroep ArchiVolt), M HKA, Antwerpen en Koen Van der Auwera. Met dank aan Idris Sevenans (HOR) en Marc Ruyters (Hart Magazine).

XANADU!

Xanadu 2 (c)photo: Dirk Pauwels
02 July - 19 September 2010
Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent

Met werk van Raoul De Keyser, Marcel Broodthaers, Joseph Beuys, Panamarenko, Bruce Nauman, Bernd Lohaus, Luc Deleu & TOP office, Walter Swennen, Thierry De Cordier, Ann Veronica Janssens, Dirk Braeckman, Peter Buggenhout, Johan De Wilde, David Claerbout, Didier Vermeiren, Koen Theys, Damien De Lepeleire en Tamara Van San

Publicatie:
Catalogus.
Supplement bij (H)art #

Recensies:
Holthof, Marc, Een ‘onbehoorlijke’ collectiepresentatie. Hans Theys belicht ‘Xanadu!’ de collectie van het S.M.A.K.
In: (H)art #69, 15.07.2010, p. 6.

Ruyters, Marc, ‘XANADU!’ in S.M.A.K. Ghent
In: (H)art #69, 15.07.2010, p. 15

Van Hove, Jan, Een droom van vrijheid. SMAK haalt topstukken uit zijn collectie uit de catacomben.
In: De Standaard, 10.07.2010, p. C8-9

Rinckhout, Eric, Kunst als veroverde vrijheid, De collectie van het S.M.A.K.-museum door de ogen van kunstkenner en curator Hans Theys.
In: De Morgen, 15.07.2010, p. 28